Sander Franken: Adviseurs komen onder vuur te liggen van ORV-klanten en hun advocaten

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten?. Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. Sander Franken stortte zich met Hera Life onlangs op de ORV-markt. Hij verwacht dat de recente Kifid-uitspraak over ORV adviseurs ervoor zorgt dat adviseurs advocaten en claimstichtingen achter zich aan krijgen.

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?

“Het consumeren van paella en cerveza aan de Spaanse Costa met mijn amigo’s is een zeer gevaarlijke sport. Onverzekerbaar, maar ideaal. Tussen de bedrijven door zwem ik met mijn jongste zoon en voer een strijd op leven en dood aan de pingpongtafel met de oudste.”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?

“Dat we, ondanks behoorlijk wat tegenwind bij de start, op basis van een uitstekende relatie met verzekeraar en softwarebedrijf alsmede een hoop doorzettingsvermogen een paar mooie producten hebben kunnen lanceren.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?

“Alles wat met de zaak te maken heeft. Ik word erg onrustig als ik niet de vinger aan de pols kan houden en vind een paar uurtjes per dag mailen en bellen geen probleem.”

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?

“Al jarenlang wordt gesproken over de noodzaak van equity release-producten voor senioren. NHG probeert nu de zaak weer wat in beweging te krijgen maar er is meer voor nodig. Het zou mooi zijn als grotere partijen de koudwatervrees overwinnen. Het lost een groot maatschappelijk probleem op én ontsluit tegelijkertijd een markt van meer dan € 500 miljard.”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?

“Wie beter is: Messi of Ronaldo. Het is Messi. Qua branche: alle discussies die door azijnpissers, anoniempjes en onwetenden worden gevoerd.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?

“Dat zal de uitspraak van Kifid zijn in een dossier over ORV. De klant vond dat de adviseur hem had moeten wijzen op de mogelijkheid over te stappen naar een voordeliger aanbieder. Over de resterende looptijd had de klant een behoorlijk bedrag kunnen besparen. Die misgelopen besparing van € 3.200 claimt hij bij zijn adviseur en hij krijgt daarin gelijk van Kifid. Dit zal behoorlijk wat impact hebben. Adviseurs komen onder vuur te liggen van klanten, hun advocaten en wellicht claimstichtingen. Ze zullen zo snel mogelijk hun bestaande klanten moeten benaderen. Een enorme klus. Aanbieders zullen het premievolume van bestaande portefeuilles zien teruglopen terwijl de kosten van het beheer gelijk blijven.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?

“Dat we ons plekje hebben veroverd in het ORV-landschap.”

Bron: www.amweb.nl